ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΝΤΑΜΕΛOYΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ¨ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 50670¨


                                                   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Μετά το πέρας της Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος του Σωματείου μας, μέλος της πενταμελούς επιτροπής και οι νομικοί μας σύμβουλοι εξέθεσαν την πορεία των ενεργειών μας σχετικά με την διεκδίκηση των αξιώσεων μας από την υπ’ αριθμόν 50670 σύμβαση ομαδικής ασφάλισης, στην οποία είχαν ενταχθεί όλοι οι συνάδελφοι που εργάζονταν στην «ASPIS BANK ATE» στα πλαίσια εργοδοτικής παροχής μισθολογικής φύσεως. 

Ειδικότερα τονίστηκε ότι κατόπιν επανειλημμένων προσφυγών και παραστάσεών μας ενώπιον του ΣΕΠΕ επιτύχαμε  θετική υπέρ των θέσεων μας άποψη, τόσο ως προς το ζήτημα του υποχρεωτικού της παροχής, όσο και ως προς το ότι το ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ (και κατ’ επέκταση η καθολική διάδοχος του “Eurobank – Εργασίας Ανώνυμη Εταιρεία”), δεν κατάφερε μετά και την επιχειρηματολογία μας να πείσει την Επιθεώρηση Εργασίας ότι δεν έχει αναλάβει και συνεχίζει να κατέχει μέχρι σήμερα το προϊόν του (εκτός της Ασφαλιστικής Εταιρείας ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ)  σχηματισθέντος αποθεματικού του, όπως αυτό τηρείτο στον υπ’ αριθμό 098-591460-591602 λογαριασμό  που είχε ανοιχθεί προκειμένου να ικανοποιηθούν οι σχετικές αξιώσεις του προσωπικού.

 Όμως, κατά την τελευταία, επαναληπτική συνάντηση ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας κατά την  2η Ιουλίου 2014,  η Τράπεζα αιφνιδιαστικά υπαναχώρησε από την στην αμέσως προηγουμένως συνάντηση εκφρασθείσα, ενώπιον και του εκπροσώπου της ΟΤΟΕ,  Αναπληρωτή Γραμματέα και Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων- Συμβάσεων Σωτήρη Σαξώνη θέση της περί  αναγνώρισης της ύπαρξης των αποθεματικών και της πρόθεσης όπως διερευνηθεί, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, της δυνατότητας και ορθής μεθοδολογίας  διανομής τους, ώστε να κατοχυρώνονται όλα τα μέρη.

Συνάδελφοι,

Όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, η Τράπεζα, δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι το Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι καθολικός διάδοχος του Παλαιού Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου ως προς αυτό το ζήτημα, καθώς η δια παράνομων και αντικανονικών λογιστικών εγγραφών και άλλων πράξεων που εκφεύγουν των πλαισίων του νόμου και των αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος διενεργηθείσα προσπάθεια αποχαρακτηρισμού των παραπάνω αποθεματικών ως κεφαλαίων που συνιστούν εργασιακή υποχρέωση και ανήκουν στους εργαζόμενους  δεν είναι δυνατόν να έχουν ως συνέπεια την εξαφάνιση αυτών .

Υποστηρίζουμε ότι  εφόσον οι λογιστικές εγγραφές, σύμφωνα με τις οποίες μέρος των αποθεματικών υπήχθησαν στην εκκαθάριση, ενώ το υπόλοιπο του λογαριασμού των αποθεματικών ενσωματώθηκε σε λογαριασμό «υπεραξίας» ήταν παράνομες και αυθαίρετες ενέργειες, αυτές δεν επέφεραν νόμιμα αποτελέσματα, με συνέπεια τα αποθεματικά αυτά να έχουν περιέλθει στην “EUROBANK – ΕΡΓΑΣΙΑΣ ”, η οποία και είναι υποχρεωμένη σύμφωνα  με την επιχειρηματολογία μας να τα αποδώσει στους δικαιούχους – εργαζόμενους, με τη διαδικασία που θα εκπονηθεί σε συνεργασία  με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Μετά από αυτά έχει οριστεί επαναληπτική συνάντηση ενώπιον του ΣΕΠΕ στις 10.7.2014, ενώ σε περίπτωση που και πάλι η Τράπεζα εμμείνει στην απροσδόκητη θέση της που διατύπωσε στην προηγούμενη σύσκεψη και δεν εξευρεθεί λύση, ο Σύλλογος και η Επιτροπή  που εκλέχτηκε με άμεση, μυστική και καθολική ψηφοφορία στις 21 Ιουνίου 2012 σύμφωνα με το άρθρο 2 Ν. 1767/88, θα προβούν και σε δικαστικές ενέργειες και θα αναζητήσουν ευθύνες σε οποιοδήποτε επίπεδο και κατά παντός συνυπαίτιου. εξαντλώντας τις δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι μετά το πέρας της Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης, με πρόταση του Προέδρου αυτής, εκλέχτηκε ως τρίτο αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής των εργαζομένων ο συνάδελφος Ν. Δαλιάνης, ο οποίος με την εμπειρία του στο επίμαχο θέμα θα συμβάλει στην ευόδωση των προσπαθειών μας για την απόδοση στους δικαιούχους – εργαζόμενους τα ανάλογα χρηματικά ποσά που δικαιούνται να λάβουν βάσει της   υπ’ αριθμ. 50670 σύμβασης ομαδικής ασφάλισης.

Στη συνέχεια παρασχέθηκαν διευκρινήσεις σε ερωτήματα συναδέλφων και φυσικά τονίστηκε ότι θα σας ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη στις διεκδικήσεις των αξιώσεών μας.

Η ΠΕΝΤΑΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

This entry was posted in ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 5ΜΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ. Bookmark the permalink.